×

Hur ser löss ut?

lice

Hur ser löss ut?

I början av höstterminen hör det till vanligheten att förskolan eller skolan får sätta upp en lapp på ytterdörren med orden “Det går löss. Vänligen, luskamma era barn!”. Det är nämligen under sommaren som lössen är som mest aktiva och därför börjar många lusepidemier när barn kommer tillbaka från sommarlov. Men hur ser löss i håret ut? Vad ska föräldrar titta efter?

Löss – hur ser de ut på nära håll?

Oftast är det fullt möjligt att se löss i håret. En fullvuxen lus är 2-3 millimeter stor och färgen varierar från gråbrun till svart. Något svårare kan det vara att få syn på löss i ett mörkt och tjockt hår. En luskam kan komma väl till pass för att få tag i eventuella löss. 

Luskammen har täta tänder som fångar upp både löss och ägg, även i ett tjockt och svårgenomträngligt hår. För att verkligen se om det finns löss i håret kan man kamma håret över ett vitt papper. Men hur ser löss ut på papper? Jo, på ett vitt papper kan man tydligt se lusen i sin helhet, men även ägg kan synas på ett vitt papper.

Hur ser man skillnad på löss och ägg?

På 1177 rekommenderas att endast levande löss ska behandlas. I fall där man bara hittar ägg och inga löss ska man istället kamma med luskam. Ägg kan finnas i håret länge och sitter ofta fast på hårstrået. I sådana fall följer ägget med i hårstrået i takt med att det växer och kommer ramla av med tiden. 

Publicera kommentar