×

Hur mycket ska man väga?

Hur mycket ska man väga

Hur mycket ska man väga?

Frun börjar bli orolig för sin make. Hon tycker att han börjar bli tjock. En dag tar hon mod till sig och påpekar sina iakttagelser för honom. Reaktionen blir inte särskild positiv. 

“Jag är väl inte för tjock och jag växer ju bara i färdriktningen.” 

Frun gillar inte hans sätt att skoja bort en allvarlig sak. 

“Det är inte bra att i din tidiga ålder bli för kraftig. Du anstränger både dina knän och ditt hjärta och din kondition börjar bli urusel. Du pustar ju bara om du ska gå uppför en trappa.”

“Kan du bevisa att jag är för tjock då?”, säger mannen i ett försök att få bort ämnet från agendan. “Du ska räkna ut ditt BMI-värde”, säger den välmenande hustrun. “Då tar man hänsyn till en persons vikt och längd enligt en särskild formel.” 

“Hur mycket ska man väga om man är 170 cm”, frågar maken. “Jag väger ju 85 kilo.” 

“Då blir ditt BMI-tal 29,4. Du betraktas som överviktig om talet är över 25. Om du går upp 2 kilo kommer du att lida av fetma.”

Hur mycket ska man väga om man är 12 år?

Paret har en son som snart ska fylla 12 år. Även här oroar sig mamman för pojkens vikt. Hon tycker han är alldeles för smal och mager. Han väger inte mer än 36 kilo och normalvikten för en 12-åring är 40 kilo. 

“Du måste äta mer så att du går upp i vikt. Du har ju ingen sjukdom, men varför äter du inte ordentligt?”, säger mamman. 

Pojken svarar tyst så att inte pappan ska höra. “Jag vill inte bli lika tjock som pappa.”

Hur mycket ska man väga om man är 160 cm?

“Du är väl inte så mager du heller”, säger mannen. 

Frun blir arg och tar återigen fram sin miniräknare. “Nu ska vi se, jag är 160 cm i strumplästen.. Hur  mycket ska man väga då, utan att vara överviktig? Då går gränsen vid 64 kg. Jag väger 55 kilo och kan gå upp 9 kilo innan jag ens börjar bli för tjock.”

Publicera kommentar