×

Hur många teskedar är en matsked?

table spoon

Hur många teskedar är en matsked?

Det är fredagskväll och hela familjen på fyra personer har satt sig kring matbordet. För ovanlighetens skull har mannen i huset lagat mat. Han har bestämt sig för laga en gryta. Den kokkonsten behärskar han till fulländning, tycker han själv. Att under matlagningen smaka av maten successivt tycker han är onödigt. Han ställer grytan på bordet och ber fru och barn att ta för sig. Förväntningarna på den kulinariska högtiden är stora och nu sitter alla och väntar på de magiska orden “smaklig spis”.

Den första tuggan från det yngsta barnet ger upphov till ett illvrål. Men pappa, hur har du saltat och kryddat grytan, säger barnet och kippar efter andan. De andra medlemmarna i familjen smakar mer försiktigt, men även de begriper att pappan inte kan allt om kokboksmått. Har du nu hällt i en matsked istället för en tesked av salt och kryddor, frågar frun och fortsätter: Nu får vi värma en fryst pizza och därefter ska jag lära dig volymen i tesked, matsked och kryddmått.

Hur många cl är en matsked?

Hur många teskedar är en matsked? Frun har konstaterat att mannen vet hur många teskedar det är i en matsked. I receptet angavs att en matsked av en ingrediens skulle tillsättas. I stället för att hälla i en matsked tänkte han tillsätta tre teskedar vilket hade varit helt korrekt. Olyckligtvis tillsatte han tre matskedar istället. Första steget blir alltså att alltid välja rätt kokboksmått. Ett annan källa till problem är att använda en matsked eller en tesked för att väga, vilket kan vara förödande. Åtminstone för smaksättningen. Matsked, tesked och kryddmått är och förblir volymmått och inget annat.

Vilken volym har då en matsked eller hur många cl är en matsked? En matsked rymmer 15 ml (milliliter) och en cl (centiliter) är lika med 10 ml. Då rymmer en matsked alltså 1,5 cl. Om vi nu vill krångla till matlagningen kan vi fråga hur mycket är 10 ml. Vi kan omedelbart konstatera att det är två tredjedelar av en matsked. För att göra vår matlagande pappa ytterligare förvirrad kan vi nämna att 10 ml är detsamma som 10 kryddmått.

Hur många kryddmått är en tesked?

Med tanke på misstaget med kryddning bör vi exercera något med kryddmått. Vi börjar med att konstatera att ett kryddmått rymmer 1 ml. Fadern i huset vet redan att det går tre teskedar i en matsked, som i sin tur rymmer 15 ml. Alltså rymmer en tesked 5 ml, vilket gör att det ryms 5 kryddmått i en tesked.

Efter denna lektion bjuds pappan på en välförtjänt whisky på 6 centiliter, dvs 4 matskedar.

Publicera kommentar