×

Hur mycket tjänar en mäklare?

broker1

Hur mycket tjänar en mäklare?

Mäklaryrket attraherar många unga människor. Utbildningen för att kunna titulera sig fastighetsmäklare är relativt kort och chansen att kunna plocka ut en hög lön under sitt yrkesliv är stor. Men hur mycket tjänar en mäklare normalt egentligen?

Många mäklare har provisionsbaserad lön, det vill säga en lön som är en viss procent av det de säljer för, vilket inte garanterar en hög lön men ger möjlighet till det. För den som är driftig kan provisionsbaserad lön vara en guldgruva. Att inte ha en fast lön innebär även att det inte finns något tak för vad den hårt arbetande mäklaren kan tjäna.

Så, hur mycket tjänar en mäklare i Sverige?

Mäklare sätter sin egna arvoden. Ofta baseras summan på mäklarens erfarenhet och rykte. En mäklare som är känd för att få sina objekt sålda snabbt och i affärer som ofta resulterar i en lukrativ budgivning kan ta ett högre arvode än en mindre framgångsrik mäklare.

För den som ska sälja sin bostad finns det två olika sätt att avlöna sin mäklare. Antingen genom en fast summa som mäklare och säljare gör upp innan försäljningen börjar. Den andra varianten är att komma överens om en procentsats. Detta betyder att mäklaren får en viss procent av slutpriset för bostaden. Att hitta ett enkelt svar på frågan “hur mycket tjänar en mäklare på en försäljning” är med andra ord väldigt svårt eftersom det skiljer sig från gång till gång. 

När man yttrar frågan “hur mycket tjänar en mäklare” finns det många aspekter att ta hänsyn till

För en bostad med ett slutpris upp till 1 000 000 kronor brukar ett genomsnitt för mäklarens arvode ligga på 25 000-55 000 kronor. Kostar bostaden istället över 6 000 000 kronor kan arvodet vara så mycket som 56 000- 248 000.

I storstadsområden är bostäder oftast dyrare vilket naturligt gör att mäklar i dessa områden tjänar mer. För en blivande mäklare är det, med andra ord, intressant att fundera över vilken marknad man kommer att arbeta inom.

Om man inte redan vet var man kan tänkas få jobb kan det vara bra att se över fackförbundens siffror gällande medellön för en mäklare. Informationen som finns att tillgå kring detta säger att en mäklare tjänar någonstans mellan 38 000 kronor och 62 000 kronor i månaden. 

Publicera kommentar