×

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt? Det varierar från år till år. År 2022 behöver man inte betala skatt om ens inkomst kommer att ligga under 20 431 kronor. Året dessförinnan, 2021, låg summan på 20 135 kr. 2018 låg summan på 19 246 kronor.

Om man vet med sig att man kommer tjäna mindre än 20 431 kronor år 2022 ska man fylla i en blankett för intyg av lön utan skatteavdrag. Därefter lämnar man in blanketten till sin arbetsgivare och då kommer skatt inte dras från lönen.

Om du tjänar mer än 20 431 kronor men inte skattar för inkomsten kommer du att bli återbetalningsskyldig vid tid för deklarationen. Om du däremot tjänar mindre än 20 431 kronor men ändå betalar skatt kommer du få tillbaka pengar vid skatteåterbäringen.

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt för hobbyverksamhet?

Allt överskott i en hobbyverksamhet är skattepliktigt och det finns i regel ingen undre gräns. Däremot behöver du inte deklarera om hobbyverksamheten går med förlust. Det finns ett undantag då man inte behöver skatta på inkomster över 12 500 kronor. Detta gäller om man plockat bär eller svamp själv och sålt vidare.

För att det ska räknas som en hobbyverksamhet måste det vara något man utför på fritiden och inte har som huvudsyssla. Drivs verksamheten långsiktigt och med vinstsyfte räknas det istället som en enskild näringsverksamhet och är momspliktigt för inkomster över 30 000 kronor.

Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur mycket man får tjäna utan att betala skatt. Där kan du själv räkna ut hur mycket skatt du behöver betala om du exempelvis driver en egen firma.

Publicera kommentar