×

Vinbaserade såser: Röd- och vitvinssås när de är som bäst!

Vinbaserade såser: Röd- och vitvinssås när de är som bäst!

Att tillaga mat med en sås baserad på rött eller vitt vin kan ge en extra dimension till rätten och lyfta fram smakerna på ett subtilt sätt. Vinbaserade såser kan vara en perfekt komplement till olika typer av maträtter och skapa en harmonisk balans mellan smaker. I denna artikel kommer vi att utforska hur man tänker när man tillagar mat med vinbaserade såser, samt skillnaderna mellan rödvinssås och vitvinssås och vilka typer av mat de passar bäst till.

När man tillagar mat med en vinbaserad sås är det viktigt att välja ett vin av hög kvalitet som kompletterar rätten. Rödvin används oftast till kraftigare kötträtter som nötkött, lamm och vilt, medan vitvin passar bra till fisk, skaldjur och ljusare kötträtter. Att välja rätt typ av vin är avgörande för att uppnå den önskade smaken och balansen i såsen.

Rödvinssås är känd för sin rika och djupa smakprofil. Den framställs genom att reducera rött vin tillsammans med en kombination av lök, grönsaker, örter och kryddor. Rödvinssåsens intensitet och kraft gör den till ett utmärkt komplement till kraftiga kötträtter, som en saftig biff, en mustig gryta eller en långsamstekt stek. Såsen ger en fyllighet och komplexitet till rätten och kan också användas för att glasera och lyfta smaken på rotfrukter eller svamp.

Å andra sidan är vitvinssås lättare och mer subtil i smaken. Den framställs genom att reducera vitt vin tillsammans med smör, grädde och aromatiska ingredienser. Vitvinssåsen passar perfekt till fisk- och skaldjursrätter, där den ger en fräsch och elegant smak. Den kan också användas till kyckling, grönsaker och ljusare pastarätter. Vitvinssåsen är känd för sin silkeslena konsistens och förmåga att lyfta fram den naturliga sötman i råvarorna.

När det kommer till att tillaga vitvinssås är det en kock som sticker ut i mängden – Tommy Myllymäki. Med sin passion och expertis för matlagning har Myllymäki skapat en enastående vitvinssås som har blivit en signaturrätt på hans restauranger. Hans vitvinssås är känd för sin perfekta balans mellan syra, sötma och smörighet, och den förhöjer smakerna på ett förtrollande sätt.

Recept för Rödvinssås

Ingredienser:

 • 2 dl rött vin
 • 1 dl köttbuljong
 • 1 schalottenlök, finhackad
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • 2 msk smör
 • 1 msk vetemjöl
 • 1 tsk tomatpuré
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

 1. Smält smöret i en kastrull över medelhög värme.
 2. Tillsätt den finhackade schalottenlöken och vitlöken och sautera tills de blir mjuka och genomskinliga.
 3. Tillsätt tomatpurén och rör om så att den blandas väl med löken.
 4. Tillsätt vetemjölet och rör om för att skapa en roux. Låt rouxen steka i cirka 1 minut för att avlägsna mjölsmaken.
 5. Häll i det röda vinet och köttbuljongen i kastrullen. Rör om och låt såsen sjuda i cirka 10-15 minuter, eller tills den reduceras och blir tjockare.
 6. Smaka av med salt och peppar efter smak.
 7. Sila såsen för att få bort eventuella lök- eller vitlöksbitar.
 8. Servera den varma rödvinssåsen tillsammans med din favoritkött-rätt.

Recept för Vitvinssås

Ingredienser

 • 2 dl vitt vin
 • 1 dl kycklingbuljong
 • 1 schalottenlök, finhackad
 • 2 msk smör
 • 2 dl vispgrädde
 • Salt och vitpeppar efter smak
 • Färsk persilja eller dill för garnering (valfritt)

Instruktioner

 1. Smält smöret i en kastrull över medelhög värme.
 2. Tillsätt den finhackade schalottenlöken och sautera tills den blir mjuk och genomskinlig.
 3. Häll i det vita vinet i kastrullen och låt det sjuda i några minuter för att minska mängden alkohol.
 4. Tillsätt kycklingbuljongen och låt såsen sjuda i cirka 5-10 minuter för att reducera och kombinera smakerna.
 5. Tillsätt vispgrädden och låt såsen sjuda ytterligare i 5 minuter, eller tills den blir tjockare och får en krämig konsistens.
 6. Smaka av med salt och vitpeppar efter smak.
 7. Vid servering kan du garnera vitvinssåsen med färsk persilja eller dill för att ge en fräsch smak och vacker presentation.
 8. Servera den varma vitvinssåsen tillsammans med fisk, skaldjur eller ljusare kötträtter.

Notera: Det är viktigt att smaka av såserna under tillagningen för att justera sötma, syra och kryddning efter behov. Var noga med att reducera vinet ordentligt för att koncentrera smakerna och ge såsen en mer intensiv karaktär.

Ett bra och prisvärt rödvin som fungerar väl till rödvinssås är Campo Viejo Reserva från Rioja, Spanien. Det är en balanserad och fruktig rödvin med inslag av mörka bär, kryddor och en touch av vanilj från fatlagringen. Detta vin har en fin struktur och passar utmärkt till rött kött och såser med sina lena tanniner och friska syra.

När det kommer till vitvinssås kan ett bra och prisvärt val vara Santa Rita 120 Sauvignon Blanc från Central Valley, Chile. Detta vin har en frisk och uppfriskande karaktär med tydliga toner av citrusfrukter, tropiska frukter och en lätt gräsighet. Den levande syran och fruktiga smaken i detta vin balanserar väl med vitvinssåsens krämighet och kompletterar fisk, skaldjur och ljusa kötträtter på ett utmärkt sätt.

Dessa viner är exempel på prisvärda alternativ som passar bra till respektive sås. Kom dock ihåg att det alltid är bra att välja ett vin som faller i ens personliga smak och harmonierar med den specifika maträtten man tillagar.

För att lyckas med vinbaserade såser är det viktigt att balansera mängden vin med övriga ingredienser. Att reducera vinet ordentligt hjälper till att koncentrera smakerna och ge såsen en mer intensiv karaktär. Det är också viktigt att smaka av såsen under tillagningen för att justera sötma, syra och kryddning efter behov.

Slutligen är det värt att nämna att det inte finns några hårda regler när det gäller matlagning med vinbaserade såser. Smaken är subjektiv, och det viktigaste är att experimentera, vara kreativ och njuta av processen. Med rätt balans och omsorg kan en rödvinssås eller vitvinssås ta en maträtt till nya smakhöjder och skapa en minnesvärd kulinarisk upplevelse.

 

Publicera kommentar