×

4 saker du kan göra på din smartphone som gör ditt liv enklare

4 saker du kan göra på din smartphone som gör ditt liv enklare

När Apple lanserade den första iPhonen kunde man förmodligen knappt föreställa sig hur mycket den skulle komma att förändra samhället och sättet som människor lever sina liv. Nu är det standard att man har en smartphone eller annan form av smart mobil enhet till hands under stora delar av sin vardag. Men hur kan man använda sin smartphone på det allra smartaste sättet och vilka användningsområden finns det som du kanske inte alltid tänker på? 

Hela det svenska samhället får sägas vara digitaliserat nu. Med digitalisering menas att man nu kan använda sig av digitala tjänster för att sköta saker som tidigare bara kunde skötas fysiskt, eller som krävde mer ansträngande insatser. Det spelar ingen roll om man ska vara i kontakt med sjukvården, någon myndighet eller göra betalningar. I det moderna, digitaliserade svenska samhället kan man göra allt med sin digitala enhet. 

Den vanligaste digitala enheten som människor använder i vardagen är numera smartphonen. Det går inte att blunda för att smartphonen som uppfinning har haft en enorm påverkan på hela samhället och sättet som människor över hela världen, men framför allt i Sverige, nu lever sina liv. 

En del menar på att det finns negativa konsekvenser av att samhället nu är så pass digitaliserat och att smartphonen finns i nästan alla svenska byxfickor, men man kan inte blunda för att smartphonen och dess följdverkningar varit positiva för samhällsutvecklingen. Många människor skulle säkerligen betona att smartphonen har gjort livet enklare och kanske också roligare att leva. 

Låt oss titta på några användningsområden som en smartphone kan ha. Några är alldeles givna, men andra kanske kan fungera som en inspiration för dig som äger en smartphone, men som inte utnyttjar dess fulla kapacitet. 

Underhåll dig själv med olika spel i smartphonen 

Det finns mängder av nyttiga användningsområden för en smartphone, men man ska inte heller glömma att den typen av mobila, smarta enheter också är en bra källa till underhållning. I en smartphone kan man spela mängder av olika spel, antingen spel om pengar hos ett casino eller rena underhållningsspel. 

Det som gör smartphonen så populär och användningsbar är just bredden i vad man kan använda den till. Det finns mängder av viktiga saker som går att hantera med hjälp av en smartphone, men det går också att använda den för att ha roligt eller underhålla sig själv. Hur många tråkiga resor med tåg, flyg eller buss har inte en smartphone räddat sedan den lanserades? 

Spelandet i sig blir allt vanligare i västvärlden och det är numera en miljardindustri över hela världen med olika former av spel. Tidigare var man tvungen att äga en spelkonsol eller speldator för att kunna spela spel, men nu räcker det långt med en smartphone för att kunna spela några av världens mest populära spel. 

Gör betalningar med din smartphone

Om du inte redan har börjat använda din smartphone för att göra betalningar har du missat ett av de viktigaste sätten att använda enheten på. Swish och andra mobilbaserade betaltjänster har funnits i flera år. Baserat på antalet användare kan man lugnt hävda att den svenska befolkningen har anammat Swish och använder tjänsten i stor utsträckning. Men det finns helt andra betalningssätt som också går att göra med en smartphone. 

Även om det blir allt vanligare att fysiska butiker och nätbaserade shoppingsajter använder sig av Swish som ett möjligt betalsätt finns det fortfarande många som inte gör det. Då behöver man ha med sig andra betalningsmedel till butiken man har tänkt handla i. 

Tack och lov går det nu att använda sin smartphone som en plånbok, eftersom både Google Pay och Apple Pay finns tillgängligt. Då använder man sig av sin smartphone för att göra betalningar med sitt digitaliserade betalkort. Det är precis samma sak som att ha med sig sin plånbok och betala med VISA-kortet, men skillnaden är att betalkortet finns inlagt direkt i smartphonen. Du scannar bara mobilskärmen mot betalningsterminalen och vips har du betalt för dina varor.

Legitimera dig med mobilt bankID 

Mobilt bankID är en digital legitimeringstjänst som har funnits i flera år och som används på många olika sätt i den digitala världen. Den kom till när Sveriges stora banker gjorde gemensam sak och tog fram en tjänst som skulle göra det säkert att legitimera kunderna på nätet. 

Precis som betaltjänsten Swish är mobilt bankID nu en tjänst som finns installerad i en majoritet av den vuxna svenska befolkningens smartphones eller andra mobila enheter. Men faktum är att denna tjänst bara blir mer och mer användbar. För bara några månader sedan lanserades nämligen en ny funktion som gör det ännu lämpligare att ha mobilt bankID installerat i sin smartphone. 

Numera kan man nämligen digitalisera sitt ID-kort med hjälp av mobilt bankID. Då använder man sig bara av appen för att logga in och legitimera sig, för att sedan visa upp mobilskärmen för den som avkräver en legitimationen. Kom ihåg att inte riktigt alla ställen accepterar mobilt bankID som en legitimation än, varpå det kan vara lämpligt att plocka med sitt ID-kort eller körkort i fickan. Du kan inte heller resa med mobilt bankID i dagsläget. Mycket effektiv teknik!

Använd smartphonens alla smarta funktioner 

Många besöker Google Play eller AppStore för att fylla sin smartphone med nya appar som ska mätta det behov som finns. Numera finns det appar för allt man kan tänka sig och många företag, butiker, restauranger och annat har egna appar som gör det enklare att vara kund. 

Men faktum är att alla smartphones har inbyggda smarta funktioner som finns med redan när du köper smartphonen – och som ärligt talat borde användas i högre utsträckning än vad de gör i dagsläget. Många glömmer nog bort att en iPhone, eller någon annan smartphone, faktiskt redan har många av funktionerna som du kan tänkas behöva i framtiden. 

Glöm till exempel inte att du kan använda din smartphone för att spela in videor, slå på miniräknaren, se till att tavlor sitter rakt på väggen med ett vattenpass, skriva anteckningar och lysa med ficklampa när det är mörkt. Det är bara några av de många funktioner som finns. 

Publicera kommentar