Öland är kanske mest känd för sol och bad och fantastisk natur. Men solens och vindarnas ö kan också stoltsera med en djurpark. Varje sommar kommer besökare till Ölands djurpark för att möta djur från världens alla hörn. Men också för att åka karuseller och ha kul i parkens vattenland.
Öland djurpark – snabba fakta
Öppettider | 10 – 18 under sommaren |
Var | Strax utanför Färjestaden, Öland |
Apor | Chimpans, Svartvit vari, Svart sulawesimakak, Vit silkesapa |
Nöjespark | Karuseller och vattenland |
Öppettider och pris
Ölands djurpark brukar öppna för besökare någon gång i mitten på juni och stänger sedan i slutet av augusti. Exempelvis var parkens öppettider 2019 mellan klockan 10 – 18, så är det även idag. Under dessa timmar kan man möta parkens alla fantastiska djur.
Nöjesparken med karusellerna och vattenlandet brukar vanligtvis ha öppet mellan klockan 11 – 17. En heldagsbiljett kostar 495 kronor per person men personer under 1 meter kommer in gratis. Det erbjuds också tvådagarsbiljetter med rabatt för 695 kronor. Det behövs ingen förbokning utan man köper sina biljetter på plats. Dagsaktuella priser och öppettider hittar man enklast på djurparkens hemsida.
Priser Ölands djur- och nöjespark:
- Personer under en meter: 0 kronor
- Personer över en meter: 495 kronor
- Tvådagarspass 695 kronor
Boende i närheten av Ölands djurpark
Det bästa boendet hittar man faktiskt på djurparken där det finns en safarikamp med stugor med inhägnader runt omkring med zebror, strutsar, lejon och andra fantastiska djur. Men djurparken erbjuder också boende på vandrarhem, motell, stugor, hus och i villor. Flera av dem med egen trädgård och grillmöjlighet. Allt för den lilla eller stora familjen.
Hur kom man på att öppna en djurpark på Öland?
Ölands djurpark slog upp portarna 1974. Det var Boris Bravin som, strax efter att Ölandsbron invigdes, bestämde sig för att köpa en gammal bondgård på Öland och göra om den till en djur- och nöjespark. Innan dess hade Boris Bravin framgångsrikt, sedan han var sjutton år, arbetat inom tivoli och varité på olika marknader. Ölands djurpark blev en succe redan från början med flera hundra tusen besökare.
Tanken med Ölands djurpark var och är fortfarande att ge besökare chansen att möta och lära sig om djur som de annars kanske aldrig skulle ha chansen att få se. Men dagens djurparker arbetar även med att bevara och rädda utrotningshotade djur. En annan viktig del i djurparkens arbete idag är att sprida kunskap till barn och ungdomar. Därför brukar skolor och deras elever också bjudas in till djurparken för guidad visning och undervisning.
På Ölands djurpark har alla djur det bra
För att säkerställa att alla djur har det bra har djurparken en egen veterinärklinik där en veterinär och zoolog arbetar. Veterinären kontrollerar att djuren är friska och mår bra men arbetar även förebyggande genom att se till att djuren får i sig rätt sorts foder och vitaminer.
Zoologen hjälper till att skapa en bra miljö för djuren och som liknar deras naturliga. En viktig del i zoologens arbetet är också att aktivera djuren på ett naturligt sätt. Men då också djurskötarna är en viktig del i djurens liv utbildas de regelbundet av zoologen så att de på bästa sätt ska kunna ta hand om djuren och ge det som de behöver.
Djur från världens alla hörn
På Ölands djurpark kan man få träffa och lära sig om djur från många delar av världen. Skolor kan boka guidade turer under större delen av året.
Här är några av djurparkens alla djur:
- Amerikansk alligator
- Amur tiger
- Blågul ara
- Alexanderparakit
- Blåpannad amazonpapegoja
- Bomullshuvudtamarin
- Dvärgsilkesapa
- Dödskalleapa
- Dvärgget
- Vitkindad Gibbon
- Berguv
- Flamingo
- Grekisk landsköldpadda
- Eland
- Goeldisapa
- Guereza
- Zebra
- Lejon
- Tapir
- Grön markatta
- Mantelbabian