×

Joseph Jacques Omer Plante

Joseph Jacques Omer Plante

Joseph Jacques Omer Plante kallades även Jake the snake. Han föddes den 17 januari 1929 och var en känd fransk-kanadensisk ishockeyspelare. Jacques är än idag en av de mest framgångsrika ishockey målvakterna i NHL:s (National Hockey League) historia.

Han är inte bara känd för alla priser han vunnit utan även för sin udda stil som målvakt. Dessutom var han den första ishockey målvakten som använde skyddande ansiktsmask. Det var efter en skada från en match 1959 när han fick sy 21 stygn som han kom tillbaka till isen med mask efter det började fler och fler målvakter använda skyddsmask.

Matcher & trofeér

Joseph Jacques Omer Plantes karriär var lång och sträcker sig från första NHL matchen 1952 till hans sista säsong i majors 1975. Uppenbarligen fungerade hans oortodoxa målvaktsstil väldigt bra. Han strövade bakom sitt nät för att smidigt rensa bort motståndarlagets puckar.

Hans absolut första NHL slutspelsmatch var en shutout. Därefter fortsatte han att vinna 82 shutouts på 837 säsongsmatcher. Dessutom vann han även 15 shutouts i 112 slutspelsmatcher. Med de resultaten är det inte konstigt att han även vann massa trofeér som 6 stycken Vezina-trofeér för bästa målvakt i ligan. 1962 vann han en Heart Trophy för den värdefullaste spelaren. Jacques hade snitt i mål mot 2,38 under sina 18 år med NHL.

Publicera kommentar