Hem » Hur många ligger på IVA?

Hur många ligger på IVA?

by Gustav Engström
0 comment

Innan man ställer sig frågan hur många ligger på IVA, är det bra att veta att intensivvård är en vårdnivå och inte en vårdplats. Intensivvård är avancerad övervakning på olika sätt för svårt sjuka personer. 

Vidare är det också bra att veta att hur många ligger på IVA kan variera från en dag till en annan, och det betyder att man kan få olika svar på frågan beroende på vilken dag man frågar. 

Hur många ligger på IVA med Covid-19?

Fram tills den 20 juli 2022 från pandemins start den 20 mars 2020 har 9 329 personer vårdats på IVA vid 12 294 vårdtillfällen. 80,7 % av dessa har haft någon form av riskfaktor, t.ex. kronisk hjärt-lungsjukdom, kronisk lever-njursjukdom, diabetes, hypertoni. Andra riskfaktorer man sett är t.ex. barn med flerfunktionshinder, graviditet, nedsatt immunförsvar, fetma, neuromuskulär sjukdom m.fl. Att vara över 65 år anses också vara en riskfaktor. 

Hur många vaccinerade ligger på IVA?

Frågan om hur många vaccinerade som ligger på IVA är inte enkel att svara på, då det inte är helt klarlagt när man räknas som vaccinerad eller inte. Det finns t.ex. siffror från SVT som säger att från oktober 2021 till 10 januari 2022 har 441 personer över 16 år med covid-19 legat på IVA. 301 av dem var ovaccinerade och 140 vaccinerade med minst två sprutor. 

Detta betyder att om man bara tagit en dos vaccin räknas man som ovaccinerad. Det kan därmed finnas personer som tagit en dos vaccin som ligger på IVA. Det går alltid att vända och vrida på statistik, och därför är det viktigt att verkligen gå till källan och kontrollera fakta. 

You may also like

Leave a Comment

Om oss

Vardagsbetraktelser är ett svenskt magasin och webbplats med inriktning på nöje, kultur, mat & dryck, teknik och sport.

Senaste nytt

Vardagsbetraktelser.se