×

<strong>Hur många kilometer är en mil?</strong>

KILOMETER

Hur många kilometer är en mil?

Det går 10 kilometer på en mil. Om man tar avståndet mellan Stockholm och Göteborg (bilvägen) är det 468 km. För att göra om det till mil delar man sträckan med 10, alltså 468/10 = 46,8 mil. För att kunna få bättre känsla för sträckan behöver man kanske också ha koll på hur många meter det går på varje kilometer. 

Hur många meter är en km?

En kilometer är 1 000 meter. Vi går inte in på exakt hur man definierar en meter, men det handlar om hur långt ljuset färdas i vakuum på en viss tid. För vår sträcka, Stockholm till Göteborg, går det med andra ord 468 x 1 000 = 468 000 meter. Det är i svenska mått –  hur gör man om man behöver använda amerikanska eller engelska mil istället?

Hur många kilometer är en amerikansk mile?

En amerikansk mile är 1,609344 kilometer. En amerikansk mile är alltså mer likt en svenskt kilometer och betydligt kortare än en svensk mil. Den delas inte heller in i kilometer eller meter, en amerikanska mile brukar delas in i yard och fot. Den amerikanska milen är mest lika sjömilen som ligger på 1 852 meter. 

Hur många kilometer är en engelsk mile?

En engelsk mile är precis lika lång som en amerikansk mile. Det är helt enkelt två ord för samma sak. Vanligast är att man säjer engelsk mile. 

Hur konverterar man mil till miles?

För att konvertera svenska mil till engelska miles måste man dela vår svenska mil med 0,1609344. En mil blir då 6,2137 miles. Konverterar vi sträckan från Stockholm till Göteborg får vi 46,8 / 0,1609344 = 290,8 miles. 

Hur många kilometer är en mil när man springer i backar?

Om man ställer upp i ett millopp så är loppets längd 10 km. Men om loppet går i kuperad terräng kan det faktiskt hända att man sprungit längre än så. Många lopp mäts som den raka sträckan från start till mål oavsett om det går uppför eller nedför. Men springer man upp och ner för en kulle har man färdats längre än om man hade sprungit rakt igenom kullen. Hur många kilometer är en mil? Lite fler än 10 km när man springer milloppet!

Publicera kommentar