×

Cecilia Düringer har nördat in sig på att lära sig saker för att berätta för andra

Cecilia Düringer har nördat in sig på att lära sig saker för att berätta för andra

Cecilia Düringer har gjort sig känd som historieberättare i Sveriges Radios podd P3 Historia. I en mängd avsnitt berättar hon om viktiga personer och skeenden genom världshistorien. För att hinna med radiojobbet sa hon upp sig från sitt arbete som gymnasielärare. Ett yrke som hon brinner för. I SVT:s ”På spåret” fick hon visa upp sina kunskaper och sin allmänbildning när hon 2022, tillsammans med Jonatan Unge, vann tävlingen.

Snabbfakta om Cecilia Düringer

Ålder43 år (född 9 juni 1979)
FamiljPartnern David Rune
Yrke Gymnasielärare i svenska och historia
Aktuell med Podden P3 Historia i Sveriges Radio
Utmärkelser”Årets rookie” i ”Stora Radiopriset” 2017Vann SVT:s ”På spåret” 2022, medtävlare Jonatan Unge

Cecilia Düringer vill väcka nyfikenhet 

År 2017 fick Cecilia Düringer av en tillfällighet höra talas om ett jobb som hon tyckte lät väldigt roligt. Sveriges Radio ville starta ett historieprogram. Cecilia, som jobbade som gymnasielärare, sökte jobbet och har berättat att det var så roligt att hon inte ville lämna studion efter anställningsintervjun.

Rollen som programledare för podden P3 Historia blev hennes och sedan 2017 har hon gjort en mängd avsnitt. Varje program handlar om en historisk person, känd eller okänd. Genom den personen berättas om viktiga skeenden och händelser i historien.

Gediget research-arbete bakom P3 Historia

Cecilia Düringer har berättat att hon vill att P3 Historia ska vara som en historielektion. Både i sin podd och i klassrummet vill hon att den som lyssnar ska bli nyfiken och lära sig någonting. Lyssnaren ska få en rejäl historielektion, men gärna utan att märka det själv.

Och det ligger mycket jobb bakom varje avsnitt. Cecilia Düringer och redaktionen läser inför varje avsnitt minst två biografier och mycket annat om den aktuella personen, om tiden det utspelar sig. De anstränger sig för att hitta en mängd information för att kunna berätta en så detaljerad historia som möjligt.

Ett urval av avsnitten i P3 Historia:

Patrice Lumumba – Kongos mördade frihetshjälte

Cixi – Kinas kontroversiella sista härskarinna

Digerdöden – när skräcken kom till Europa

Lasse-Maja – stortjuven som skiftade gestalt

Ester Blenda Nordström – risktagande reporter med bultande hjärta

Katarina Jagellonica – Vasadrottning i nöd och lust

Heliga Birgitta – medeltida maktspelerska

Mahatma Gandhi – fredsapostel på blodbestänkt väg

Har lämnat läraryrket men kommer gärna tillbaka

Cecilia Düringer har beskrivit sig själv som en nörd som har som största intresse att lära sig saker för att sedan berätta de saker hon lärt sig för andra. Ändå var det av en tillfällighet som hon efter universitetsstudierna halkade in i läraryrket. Hon behövde helt enkelt ett jobb för att kunna betala hyran och hittade ett vikariat som lärare på en gymnasieskola i Stockholm. Hon älskade det från första stund och blev kvar som lärare i svenska och historia i över tio år efter att hon läst in lärarexamen.

Men, år 2018, när jobbet med P3 Historia tog allt mer tid sa hon upp sig från lärarjobbet. Hon har berättat att hon saknar att vara lärare och att hon säkert kommer tillbaka till det i framtiden. Utan sin erfarenhet som lärare tror hon inte att hon hade klarat att göra P3 Historia. En lärare behöver vara påläst och hela tiden lära sig nytt och mer.

Cecilia Duringer och Jonatan Unge vann ”På Spåret” 2022

Vintern 2021-2022 tävlade Cecilia Düringer i SVT:s ”På Spåret” tillsammans med Jonatan Unge. Även här hade hon nytta av sitt lärarjobb och den breda kunskap och träning i att tänka snabbt som det har fört med sig. Paret gjorde så bra ifrån sig i tävlingen att de gick hela vägen till final och blev vinnare av ”På Spåret” 2022.

Cecilia Düringers tatuering

När Cecilia Düringer i och med ”På spåret” för första gången blev känd för TV-publiken väcktes nyfikenhet kring hennes tatueringar. Vad var det hon hade på armarna? Cecilia Düringer har berättat att det snyggaste hon vet är raka linjer. Hon har dessutom ett långt rakt ärr på ryggen, efter en ryggoperation hon gjorde som ung. Hennes tatueringar består därför att två raka streck som går från utsidan av handen, strax nedanför lillfingret, till en bit upp på underarmen.

Cecilia Düringer på instagram och facebook

Cecilia Düringer verkar vara en person som vill hålla sitt privatliv för sig själv. Hon har ett privat (stängt) instagramkonto med ca 200 följare och ett privat facebookkonto. Den som letar efter henne på flashback hittar inte heller mycket.

Publicera kommentar