×

Cathrine Schück – levde för hälsa

HEALTH1

Cathrine Schück – levde för hälsa

Cathrine Schück är känd som matskribent, först på Expressen, sedan som frilansare. Cathrine har också medverkat i TV och lagat mat men också tipsat om mat och hälsa. Cathrine har gett ut ett flertal kokböcker, bland annat “Schücks bästa, 100 recept med lågt GI”. De sista åren av hennes liv drev hon en populär blogg. 

Snabbfakta om Cathrine Schück

Född 4 april 1958 i Stockholm
DödI oktober 2021, Cathrine blev 63 år gammal
RestaurangTog över sin pappas lyxkrog Gourmet, som 18 åring
MichelinRestaurangen fick en stjärna i Michelinguiden

Cathrine Schücks familj

Cathrine var dotter till Peter Schück som drev lyxrestaurangen Gourmet i Stockholm. När pappan gick bort tog Cathrine över restaurangen och drev den tillsammans med sin mamma Laila. 

Cathrine har ett barn, en son som är i trettioårsåldern. Cathrine separerade i 60-årsåldern, och började skriva en blogg om sin nya situation. Hon kände sig då övergiven, förvirrad och rädd för ensamheten. Hennes son såg dock till att hon fick fokus på annat och fick henne att gå pilgrimsleden i Spanien ensam, i fem veckor.

Cathrines blogg fick många följare och positiv respons. Det visade sig att många kände igen sig i hennes situation och kunde relatera till hennes upplevelser. Så småningom fick hon kontakt med sin ungdomskärlek och de blev tillsammans när båda var runt 60 år. De träffades den 22 april 2020 och höll ihop från den dagen. Ulf Östlund blev hennes man då de gifte sig något år innan Cathrine gick bort.

Böcker och recept med mat och hälsa i fokus

Cathrine Schücks liv har handlat om mat, med tonvikt på mat och hälsa. Hon har gett ut flera böcker, kokböcker med recept för ett hälsosammare liv. Cathrine skapade också en diet kallad 8/800, en metod inspirerad av den engelske läkaren Michael Mosley och “Mosleys diet”. 

Cathrines diet gick ut på att äta medelhavskost och begränsa det till 800 kalorier. En diet på 8 veckor där man äter mycket grönsaker, avstår bröd och potatis. En kolhydratfattig kost, med 

middagen som huvudmål. 

Cathrines mångsidiga karriär

Cathrine Schück hade många strängar på sin lyra, dels som skribent, både i dagspress och magasin, och som författare av böcker och kokböcker. Men Cathrine var också licensierad kostrådgivare. Dessutom var hon KBT-coach och samtalsterapeut. I grunden var hon kock och krögare.

Cathrine medverkade regelbundet på nyhetsmorgon på TV4. Cathrine var också programledare för Sköna Söndag. De sista åren var hon bland annat expert på kurera.se och skrev om mat och hälsa. Mat som en väg till hälsa var som en röd tråd i hennes liv.

Cathrine Schück har bland annat jobbat som:

  • Kock och krögare
  • Skribent
  • Författare till kokböcker/böcker om dieter
  • KBT-coach
  • Samtalsterapeut
  • Programledare på TV

Cathrines Instagram och blogg

På Instagram kan man se Cathrines liv i bilder. Det är en blandning av bilder på mat och bilder på läsvärda böcker, lyckliga bilder tillsammans med blivande maken Ulf Östlund och bröllopsbilder. Hon dokumenterade också sin pilgrimsvandring 2019 “El Camino” från Frankrike genom Spanien till Santiago de Compostela.  Det finns bilder från träning och en sista bild från en konsert med Anders Glenmark. 

Cathrines blogg som hon startade när hon var nyseparerad i 60-årsåldern, blev en succé. Singel vid 60 handlade om en nya fas i livet, efter en skilsmässa. Det var obekant, lite skrämmande och något som det inte skrivits mycket om tidigare. Hon fick många följare som engagerade sig i hennes öde och som kände igen sig i hennes beskrivningar av tillvaron. Många gladdes också när Cathrine åter träffade sin ungdomskärlek, som hon inte träffat på 45 år.

Cathrine Schücks böcker

Det är en lång rad med böcker som Cathrine författat under sin karriär som skribent. Förutom boken om “Schücks bästa” hittar man fler titlar med anspelning på dieter. Till exempel “LCHF för tjejer”, 2011. En annan diet är Cathrines egen 8/800 “Succédieten, rasa 10 kilo på 8 veckor”, 2017.

Hon har också gett ut titlar som “Aldrig mera banta” , med LCHF-recept och råd om hur man blir av med matberoende genom KBT.  Som sagt, den röda tråden är hälsosam mat, som ska hjälpa en att gå ner i vikt med mycket grönsaker och fokus på enkelhet och användbarhet i vardagen.

En hjärtefråga för Cathrine var också mat med lågt glykemiskt index, alltså lågt GI – motsatsen till snabba kolhydrater. Hon skrev boken “Montignacs svenska kök”, där hon förmedlar fransmannen Montignacs teser om varför övervikten ökar i västvärlden och förhållandet mellan övervikt och mat med högt GI.

Publicera kommentar