×

Björn Dixgård – Rockstjärna och folkkär familjefar

rock

Björn Dixgård – Rockstjärna och folkkär familjefar

1996 bildar Björn Dixgård och Daniel Haglund bandet ”Butler” och sår ett första frö till vad som ska komma att bli det världskända Mando Diao. De ansluts snart av Gustaf Norén, som tillsammans med Dixgård blir bandets grundpelare. Här är vad som hände sedan!

Snabbfakta om Björn Dixgård

ArtistBjörn Dixgård är sångare och gitarrist i rockbandet Mando Diao, där han också skriver många av låtarna.
BandMando Diao är ett rockband från Borlänge som idag består av Björn Dixgård på sång och gitarr, Carl-Johan Fogelklou på bas, Jens Siverstedt på gitarr, Patrik Heikinpieti på trummor och Daniel Haglund på klaviatur.
Känd förBjörn Dixgård fick med Mando Diao internationellt genomslag med albumet ”Hurricane Bar” (2004). Sedan kom ”Dance with somebody” (2009) och blev en global hit. Kanske mest känd i hemlandet blir “Strövtåg i hembygden” (2012), 1a på Svensktoppen i totalt 86 veckor.
FamiljBjörn Dixgård lever med sin fru Emma Kihlberg och deras två barn. Musikaliteten har han i arv från föräldrarna Malin och Hans Dixgård, som bland annat 2020 bidrog som låtskrivare i Mando Diaos album ”I solnedgången”.

Björn Dixgård skapar rubriker

Som de flesta rockstjärnor har Björn Dixgård haft en turbulent resa, där världsturnéer och framgång utöver musik och publicitet också inneburit en hel del sprit och en hel del drama. Skvallerpressen kastade sig över den så kallade rivaliteten mellan Mando Diao och rockbandet Kent, där Kent ska ha beskyllts för att vara bara ett ”trött dansband”. På forum som flashback kan man också hitta stort intresse för ett handgemäng som ska ha uppstått mellan Björn Dixgård och den dåvarande journalisten Agnes-Lo Åkerlind på en bar år 2003.

Gustaf Norén lämnar Mando Diao

Den mest omvälvande nyheten om bandet kom dock 2015, när Gustaf Norén lämnade bandet. Gustaf Norén hade fram till dess varit bandets frontfigur tillsammans med Björn Dixgård, även han på sång och gitarr, och de flesta texter skrev de tillsammans. Trots en långtgående vänskap och försök med lättare gruppterapi tycks relationen mellan bandmedlemmarna ha försämrats till bristningspunkt. De båda beskriver det som att de i slutet hade väldigt olika idéer om vad Mando Diao egentligen skulle vara. 2017 släpper Mando Diao sitt första album utan Norén med titeln ”Good times”.

Björn Dixgård gifter sig och får barn

Rocken lever kvar i Mando Diao, omisskännligt i det nya albumet ”Stop the train” och 2019s ”Bang”, men privat beskriver bandet sig själva som lite lugnare nu. Björn Dixgård är sedan 2008 gift med skådespelerskan, numera folkhögskolläraren, Emma Kihlberg. Troligtvis för att inte riskera att Dixgård imploderar om han är mer än 5 meter från en scen allt för länge, hölls deras bröllop på Södra Teatern i Stockholm. De bildade familj och skapade nya rubriker när de tvingades förlösa sitt andra barn själva bakom en busskur efter E18, då de trots Dixgårds vansinneskörning mot Danderyds sjukhus inte hann fram i tid.

Mando Diao gör musik på svenska

Dixgårds föräldrar skrev ”Vaggvisa under stora björn” tillägnad Björn och Emmas dotter när hon gjorde sin dramatiska entré till världen. Sången kom att inkluderas i albumet ”I solnedgången” år 2020. Detta blev bandets andra album på svenska, som likt det Gustaf Fröding-baserade ”Infruset”, har en folklig och vemodig ton och i stor del bygger på det svenska kulturarvet. Dixgårds allra mest folkkära sida visade han dock genom en cover på Björn Skifs ”Håll mitt hjärta” på Allsång på Skansen år 2017.

Mando Diao fortsätter (förstås) göra musik

Denna korta överblick har ämnat lyfta Björn Dixgård, personen, inte bara Björn Dixgård, musikern. Oundvikligen blir texten ändå strösslad med exempel på Mando Diaos musikaliska mångsidighet. Det går helt enkelt inte att prata om Dixgård utan att prata om Mando Diao, då musiken tycks ha slagit rot i varje del av dennes liv. 

Inte heller tycks Dixgård, eller Mando Diao, ha några planer på att sluta. Tidigare i år släppte de ”Stop the train Vol 1”, den första av tre planerade album i en serie, och den 10 september spelar de enligt uppgift på Teatre Xesc Forteza i Spanien. 

Mando Diao Diskografi:

 • Bring ’Em In (2002) 
 • Hurricane Bar (2004) 
 • Ode to Ochrasy (2006) 
 • Never Seen the Light of Day (2007) 
 • Give Me Fire! (2009)
 • Infruset (2012) 
 • Ælita (2014) 
 • Good Times (2017) 
 • Bang (2019) 
 • I Solnedgången (2020) 
 • Stop the train Vol 1 (2022)

Publicera kommentar