×

Annika Lantz – komiker i radio i snart tre decennier

radiolove1

Annika Lantz – komiker i radio i snart tre decennier

Annika Lantz är en av Sveriges mest kända radioröster. Sedan 1993 har hon hörts i flera kanaler och program i Sveriges radio. De senaste åren i Lantzkampen och Kära Annika. Vi har även sett henne på TV i allt från egen talkshow till olika tävlings- och humorprogram. 

Snabbfakta om Annika Lantz

ÅlderFödd 9 mars 1968 – hon är alltså 54 år
FamiljMaken Tomas GranrydBarnen, Alice 20 år och Teodor 16 år
Längd158 cm
Aktuell som Programledare för Lantzkampen i P1

Vilken Annika Lantz är vilken?

Det finns flera personer i Sverige som heter Annika Lantz. Till exempel finns det en psykolog och professor som heter Annika Lantz Friedrich. Hon är verksam vid Stockholms Universitet och har gett ut en lärobok år 2013 som heter Intervjumetodik.

Det finns minst en Annika Lantz till som är professor. Nämligen Annika Lantz-Andersson vid Göteborgs Universitet. Hon är professor i pedagogik.

En Annika Lantz är enligt LinkedIn regionchef på Eterni Sweden, ett bemannings- och rekryteringsföretag. Den här Annika Lantz jobbade på Adecco tidigare.

Jack Lantz som bland annat varit programledare i P2:s Klassisk morgon i Sveriges Radio är inte släkt med komikern Annika Lantz. Men han har varit med i Annikas radioprogram Lantzkampen vid några tillfällen.

Komikern och radioprofilen Annika Lantz

Annika Lantz har medverkat i en rad humorprogram i såväl radio som TV. Sedan 1993 har hon jobbat på Sveriges Radio, med flera olika program:

 • Kvällspasset
 • Morgonpasset
 • Lantz i P3
 • Lantzkampen
 • Kära Annika

På TV har hon både varit programledare och medverkat på olika sätt i en rad program så som:

 • I afton Lantz
 • Parlamentet
 • Högsta Domstolen
 • Snacka om nyheter
 • Alla mot alla

Småroller i film, TV-serier och humorprogram

Hon har även setts i små roller i några filmer och TV-serier, som Ronny och Ragge, Byhåla, Rederiet, och Sune och hans värld. Hon har hade även en liten röstroll i filmen Angel från 2008.

Annika Lantz har däremot inte varit med i radioprogrammet Rally som gick i P3 (Sveriges Radio) mellan 1996 och 2002. Där fanns en figur som hette Väder-Annika, men det var alltså inte Annika Lantz som spelade henne, utan det var Anna Mannheimer.

Annika Lantz har skrivit flera böcker

Annika Lantz är även författare och har gett ut flera böcker:

 • Pest eller kolera – tillsammans med Ola Karlsson och Kjell Eriksson (2004)
 • 9 ½ månad (2007)
 • Det elfte budet (2014)
 • Vad ska en flicka göra – konsten att vara riktigt rädd (2016)

Annika Lantz familj

Annika Lantz har två barn. Dotterna Alice föddes 2002. Aftonbladet skrev om det att “Sveriges mest exponerade graviditet är över”. Tydligen var det väldigt speciellt att Annika Lantz varit programledare för en talkshow i SVT samtidigt som hon var gravid. Programmet I afton Lantz sändes hösten 2002. Aftonbladet skrev att det var som en följetong att följa programledarens graviditet – “hennes mage växte […] från avsnitt till avsnitt”. Kan man tänka sig?! Några avsnitt av talkshowen går fortfarande att se på SVT Play.

Hur som helst – några år senare föddes sonen Teodor, som idag är 16 år. Annika Lantz är fortfarande gift med barnens pappa, Tomas Granryd. Annika Lantz har berättat att de först var vänner i flera år innan de blev ett par. Nu har de varit gifta i över två decennier.

Annika Lantz konto på instagram har ca 22 000 följare. Hon lägger upp bilder några gånger i veckan. Men hon skriver i stort sett ingenting om sitt privatliv. 

Annika Lantz drabbades av cancer

I början av år 2015 blev Annika Lantz sjuk. Hon diagnostiserades med livmoderhalscancer och behandlades med strålning och cellgifter. Annika Lantz har i flera sammanhang berättat öppet om sin cancer. Hennes bok Vad ska en flicka göra – konsten att vara riktigt rädd, som gavs ut 2016, handlar till stor del om tiden med cancer.


Publicera kommentar