Hem » Cobots inom tillverkningsindustrin

Cobots inom tillverkningsindustrin

by Vardagsbetraktelser
0 comment

En av de viktigaste sakerna företag inom tillverkningsindustrin behöver fokusera på är att effektivisera produktionen och få den så lönsam som möjligt. Det finns flera faktorer som spelar in i en produktionsprocess lönsamhet, som till exempel hastighet, arbetskraft, produktionsfel och mycket mer.

En relativt ny teknologi som producerande företag börjat använda sig av för ökad effektivitet och lönsamhet är användningen av cobots. Det är enkelt förklarat robotarmar som programmeras in till att utföra vissa arbetsuppgifter i produktionsledet. Cobots är en engelsk förkortning av kollaborativa robotar. De här robotarna är utformade för att effektivt och säkert arbeta sida vid sida med människor inom produtionsledet. Det är en relativt ny teknologi som minskar arbetskraftsbehovet, samtidigt som slutprodukten blir av högre kvalitet.

Hur fungerar cobots inom tillverkningsindustrin?

Eftersom roboten kan programmeras finns det många arbetsuppgifter som den kan utföra. Det kan vara allt ifrån tyngre lyft till att skruva i en skruv, måla eller förflytta någonting. Det vanligaste är att man låter roboten utföra de mest repetitiva och tråkiga uppgifterna som människorna annars måste göra. På så vis slipper företagets anställda utföra samma sak om och om igen, vilket kan leda till trötthet och ökad risk för produktionsfel.

En cobot har däremot inga problem att utföra repetitiva uppgifter om och om igen. Det är till och med en fördel, eftersom man då bara behöver programmera den att utföra en uppgift. Robotarmen utför uppgiften med väldigt hög precision, vilket minimerar risken för produktionsfel.

De kan också med fördel användas till farligare arbetsuppgifter som till exempel hantering av kemikalier, svetsning och slipning. Genom att låta roboten göra det minskar risken för allvarliga arbetsskador genom att människorna slipper. Därför är det väldigt vanligt att företag använder cobots under de farligaste och mest repetitiva delarna av produktionen och människor på resten.

Samarbete med människor och andra maskiner i fabriken

Dagens cobots är utrustade med kameror och sensorer för att kunna känna av och anpassa sig efter rörelser och fysiska hinder. Det gör att de på ett säkert sätt kan användas bland människor och samtidigt samarbeta med dem. En robot kan till exempel plocka ner en produkt och ge den till en mänsklig medarbetare. Genom att integrera både cobots och människor i produktionsledet på ett bra sätt kan företaget effektivisera produktionen mångfaldigt.

Utöver människor kan cobots även kommunicera och samarbeta med andra maskiner och system i fabriken. Genom användning av bland annat WiFi och Bluetooth kan de arbeta tillsammans med varandra för en effektivare produktion. En cobot kan till exempel kommunicera med en maskin tidigare i ledet och därmed veta exakt när den ska börja arbeta. Det ger också möjligheten till att flera robotar arbetar samtidigt på samma sak genom kommunikation och samarbete.

Är cobots en lönsam investering?

Huruvida en investering i och implementering utav cobots är lönsam eller inte beror på några olika faktorer. Kort sagt kan vi säga att rätt implementerade cobots utan tvekan ökar produktiviteten och effektiviteten i tillverkningsprocessen. Det sparar både arbetskraft och tid samtidigt som risken för produktionsfel minimeras, vilket ökar lönsamheten på varje enskild produkt.

Dock kräver cobots en rätt stor initial investering, vilket kan sätta käppar i hjulet för speciellt mindre produktionsföretag. Ett företag med väldigt låg produktion hinner exempelvis kanske inte att tjäna in kostnaden för roboten, medan samma investering för ett större företag kan visa sig lönsam väldigt snabbt. Ju mer företaget producerar, desto snabbare lönar det sig att investera i cobots.

Företag behöver med andra ord göra lite beräkningar innan de investerar i cobots. Först får de räkna ut hur mycket effektivare produktionen hade blivit och sedan jämföra det med investeringskostnaden. På så vis får företaget reda på hur lång tid det tar att tjäna in investeringen och kan därefter göra ett beslut.

You may also like

Leave a Comment

Om oss

Vardagsbetraktelser är ett svenskt magasin och webbplats med inriktning på nöje, kultur, mat & dryck, teknik och sport.

Senaste nytt

Vardagsbetraktelser.se