×

Roliga bräd och kortspel att testa på med vänner och familj 

Roliga bräd och kortspel att testa på med vänner och familj 

Att spela brädspel i olika former är någonting som fler och fler svenskar har fått upp ögonen för på senare år. Brädspel går just nu igenom någonting av en renässans och fler har fått upp ögonen för vilken underhållning som kan erbjudas av att spela brädspel och kortspel med släkt och vänner. Det kan vara perfekt som social aktivitet efter en trevlig middag, eller som en ursäkt för att umgås med vänner och familj. 

Med ett sådant enormt utbud av olika spel och varianter av spel kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja, och vilka spel som kan vara intressanta att titta närmare på. I den här texten kommer vi därför att dela med oss av några tips kring intressanta spel som man kan testa på. Vi kommer inte att gå in på detalj kring hur dessa fungerar eller hur till exempel plump regler ser ut, utan detta är menat att vara en källa till inspiration för dig som är ute efter att hitta några intressanta spel som kan vara intressanta att titta närmare på. 

Ticket to Ride 

Ticket to Ride är ett brädspel som har funnits under en längre tid och som ofta brukar rekommenderas som ett utmärkt spel att köpa för den som är nyfiken på moderna brädspel men inte har särskilt mycket erfarenhet av hur dessa fungerar. Ticket to Ride är ett spel som kan vara perfekt att börja med då det är väldigt enkelt att förstå, men det går snabbt att göra mycket komplext när man har spelat det några gånger. 

Spelet går ut på att man ska bygga järnvägar över Europa och till och från olika platser med hjälp av dessa järnvägar. Till en början kanske detta inte låter särskilt spännande, men det kräver en hel del strategi och taktik för att lyckas. Ticket to Ride är så enkelt att förstå att lite yngre barn kan vara med och spela utan problem, samtidigt som spelet snabbt kan bli så komplext att det fortsätter vara intressant under en lång tid framöver. 

Settlers of Catan 

Settlers of Catan är idag ett av världens populäraste spel, och det till följd av väldigt goda anledningar. Settlers of Catan, eller bara Catan som det ofta kallas för inom brädspelskretsar, är ett strategispel som kan vara relativt långsamt att spela, men som samtidigt bjuder på en riktigt underhållande och spännande spelupplevelse. Settlers of Catan går ut på att spelarna ska bygga bosättningar på en öde ö. Med hjälp av resurser som finns tillgängliga på ön bygger man upp vägar, städer och byar samtidigt som man bedriver byteshandel med andra spelare för att få tag på resurser som man inte har möjlighet att hämta in själv. 

Precis som med Ticket to Ride så är Catan ett spel som är väldigt enkelt att lära sig, men som snabbt går att göra väldigt komplext. Det finns en lång rad olika strategier och sätt att spela på och inget parti av Catan är det andra likt. Det finns dessutom en lång rad olika expansioner som man kan köpa, någonting som gör att man får tillgång till många fler olika sätt att spela på.  

När Då Då?  

För den som tycker om historia och spel där man behöver tänka efter en del kan detta vara ett spel som passar som handen i handsken. I När Då Då är målet att man tillsammans med en lagkamrat ska placera ut olika händelser på en tidslinje. Det kan röra sig om allting från när den första TV-sändningen i färg skedde till vilket år som slaget vid Hastings var. Detta är ett spel som kan vara intressant för den som tycker om historia, men det är verkligen inget krav för att kunna spela.

Spelet går nämligen ut på att man ska placera ut dessa händelser i förhållande till varandra, och det krävs inte att man kan det exakta årtalet för varje händelse för att kunna ha chans att vinna. Detta är ett perfekt spel som man kan plocka fram efter en middag eller på en förfest då det inte krävs mer än någon minut innan man är redo att sätta igång att spela. 

Det finns gott om alternativ med en kortlek 

Trots att vi har nämnt en hel del olika spel i den här texten så kräver alla tre varianter att man köper ett spel. Om man inte är intresserad av att köpa någonting finns det gott om alternativ med bara en kortlek. Tre populära alternativ som enbart kräver en kortlek är vändtia, Plump och Chicago, där det sistnämnda är någonting som kan vara väl värt att testa på om du aldrig har spelat det tidigare. om du letar efter inspiration till roliga kortspel att testa på finns det gott om hemsidor på internet som samlar information och regler på en och samma plats. 

Publicera kommentar