×

Lyrics cigaretter, whiskey och vilda kvinnor cacka israelsson

Lyrics cigaretter, whiskey och vilda kvinnor cacka israelsson

Från dystra blues till lycklig country med ”Cigaretter, whiskey och vilda kvinnor”

Det virvlar en säregen saga runt konstnären Cacka Israelsson med sången ”Cigaretter, whiskey och vilda kvinnor”. Denna dystra men även blygsamt lyckliga blueslåt blev snabbt en coutryklassiker för många musikfans.

Hur kom ”Cigaretter, whiskey och vilda kvinnor” till?

Det här stavades in av en bitter bluesman, känd som Sunnyland Slim. Cacka, som var en svensk popsångare och författare, fick ut låten för första gången 1960. Svaret på varför bluesman skulle skriva en sådan tråkig sång? Ah, kanske vi aldrig vet, men det gav oss ett fantastiskt spår.

Sångare Genre År av Utgivning
Cacka Israelsson Country och blues 1960
Sunnyland Slim Blues 1953

Hur blev receptet på ”Cigaretter, Whiskey och vilda kvinnor” en hit?

Listan på ingredienser kan verka underligt, men det var definitivt en vinnande kombination. Cacka’s version är inte bara emotionellt laddad, det är också fantastiskt karismatisk. Skriven med en melankolisk underton men sett i ljuset av countrymusik, strålar det en otroligt gripande aura.

Vilket inflytande har denna sång haft på musikvärlden?

En sak är säker, ”Cigaretter, whiskey och vilda kvinnor” har ingalunda blivit glömd. Det är fortfarande en mycket uppskattad trall till denna dag och behandlas som en riktig musikskatt. Andra artister, både inom och utanför Sverige, har framfört denna sång, vilket ytterligare öka dess popularitet.

Det menat mycket för svenskmusik och countrymusiksamfundet i stort, både här och över vattnet. Till alla dem som kan spela några toner på en gitarr har låten fungerat som ett fullt uppkopplat nöjesfält med varierad komplexitet. Det är säkerligen vad Sunnyland Slim och Cacka Israelsson skulle ha velat ha.

Cacka Israelsson, med ”Cigaretter, whiskey och vilda kvinnor” du gjorde mer än bara sjunga en melodi. Du gav liv åt blues, land och musikälskare överallt. Tack skal du ha!

Publicera kommentar