×

Jonna Jinton – tjejen som gick sin egna väg

GIRL1

Jonna Jinton – tjejen som gick sin egna väg

Jonna Jinton är tjejen som gick mot strömmen redan vid tidig ålder. När alla andra ville in till stan ville Jonna ut till tystnaden. Ett val som vid första anblick kanske var udda var ett naturligt val för Jonna. Hon valde att flytta till den lilla byn Grundtjärn i Örnsköldsviks kommun.

Snabbfakta om Jonna Jinton:

Namn:Jonna Sofie Jinton
Född:29 juni 1989 i Falun
Uppvuxen: Stenungsund och Göteborg
Gift:Sedan 2019 med silversmeden Johan Jinton

Jonna Jinton har långa anor i Grundtjärn

Att Jonna bor i Grundtjärn är egentligen inte så konstigt som det låter då hennes släkt har bott där i generationer. Hennes egen mamma är född i byn själv så det finns en lång relation till byn. Dock var det först 2010 som en vilsen Jonna hade firat midsommar i Grundtjärn och bestämde sig för att utforska det mer. 

Hon flyttade helt sonika upp till Grundtjärn där släktens sommarstuga fanns. Det var därför ett naturligt val att Jonna flyttade med sin hund, sin kamera och resten av sina saker. Visst har hon känt tvivel för att bo där ibland när vintrarna varit bistra. Men för varje tvivel har hon känt sig ännu mer säker på att hon verkligen är på rätt plats. 

Med kamera dokumenterar Jonna livet

Tidigt kände hon att hon ville blogga om sin resa i livet. Till en början mest för sig själv och släkt och vänner som befann sig långt borta. Efter ett tag ökade följarantalet sakta men säkert.  Med kamera och blogg berättade hon detaljrikt för omvärlden om livet i norra Sverige.

Hon tog ytterligare ett steg och började med YouTube där hon la ut filmer om både det ena och det andra. En av de allra mest kända filmerna som hon lagt ut är när hon hänger tvätt. På ett humoristiskt sätt hänger Jonna sin tvätt i ett vårligt, men snöigt Västernorrland. 

Tack vare YouTube har hon många följare även utomlands. Jonna själv tror att det beror på att många är fascinerade av hennes naturbilder och naturfilmer. Har man sett dem så inser man att de är helt magiska.

Utmärkelser Jonna Jinton fått genom åren i Grundtjärn:

  • 2011 – Norrmejerier-stipendiet
  • 2013 – Mittnordenkommitténs årliga kulturpris
  • 2015 – Framröstad till “Årets trädfotograf”
  • 2016 – Framröstad till “Årets Inspiratör” i Finest Awards
  • 2016 – Vinnare av Årets Normbrytare
  • 2018 – Årets unga landsbyggare
  • 2018 – YouTube diplom – “For passing 100 000 subscribers”
  • 2022 – Anders Wall-stipendiet 

Livet i stillhet inte alltid så stiltje för Jonna Linton

Att vara känd har också en baksida. Det finns utländska följare som har svårt att skilja på Jonnas privata och offentliga liv. De har kommit hem till henne och knackat på och förväntat sig att hon vill dricka kaffe med dem. 

Faktum är att en svensk man i många år varit en stalker till den nivå att hon fått fly ett flertal gånger från sitt hem. Han har slutligen fått sin dom samt ett kontaktförbud som man hoppas gör att han ska hålla sig borta från Jonna.

Jonna vill ju ändå att de som följer henne får ta del av hennes liv på ett eller annat sätt. Så dessutom har hon givetvis även ett konto på Instagram. Via Insta visar hon även upp sin och makens kreativa sida. Jonna målar ljuvliga tavlor som hon säljer via sin webshop. Med sin make Johan har hon även skapat företaget Jonna Jinton jewelry där främst Johan säljer smycken han gjort i silver. 

När Instagram och bloggen inte räcker till

För den som vill hitta mer information om Jonnas liv så kan man läsa fakta på Wikipedia. En annan sida som är betydligt mer skvalleraktig är tråden om Jonna på Flashback. Det finns de som tycker att hon bara gör romantisk reklam för Sverige. Andra tycker att hon har ett ljuvligt estetiskt öga. 

Petition mot vindkraftverk

Utöver det så har Jonna även drivit en petition när det gäller vindkraftverk i Grundtjärn. Som hos många andra småorter vill vindkraftverksföretag smälla upp stora områden med vindkraftverk. De vill bygga dem i skogarna runt omkring där ingen borde bli berörd av dem tycker företagen.

Dock är det många på dessa orter som likt Jonna valt att flytta dit för tystnaden och stillheten. Något som är svårt att hitta idag i städerna. Så Jonna drog igång en petition mot vindkraften i Grundtjärn. Jonna fick ett litet genomslag med sin petition, så det blev inget vindkraftverk i skogarna runt Grundtjärn och tystnaden och stillheten får råda.

Publicera kommentar