×

Får du köra en bil vars färdbroms är sönder

Får du köra en bil vars färdbroms är sönder

Får du köra en bil vars färdbroms är sönder?

Blir man ställd inför situationen där ens bil har en sönder färdbroms, är första frågan som ofta kommer upp – får man köra bilen? Svaret är kort och gott, nej.

Färdbromsen är en kritisk del av bilens säkerhetssystem. Den är konstruerad för att bromsa bilen effektivt under normal körning och verkar på alla fyra hjul. Om den går sönder, är förmågan att sakta ner eller stanna bilen betydligt nedsatt, speciellt vid högre hastigheter eller i en nödsituation.

Komponent Funktion Potentiella problem
Färdbroms Stoppar bilen under normal körning Svårigheter att stoppa, skakning, buller
Parkbroms Förhindrar att bilen rör sig när den är parkerad Oförmögen att stoppa bilen från att rulla
Bromsbelägg Skapar friktion för att bromsa Unormalt slitage, lägre bromskraft
Bromsskiva Applicerar bromsbeläggens friktion för att minska hastigheten Skador på skivan, minskad bromsförmåga

Körning med en defekt färdbroms kan därför leda till allvarliga konsekvenser – det kan vara farligt för både föraren och andra trafikanter. Dessutom, om du skulle bli inblandad i en olycka, kan ditt försäkringsbolag vägra att täcka kostnaderna om de upptäcker att du körde med en defekt färdbroms.

Om du misstänker att din färdbroms är trasig, bör du omedelbart uppsöka en mekaniker. De kan inspektera bilen och bekräfta om bromsen är i arbetsdugligt skick, och vid behov kan de reparera eller byta ut den.

Så vad är nästa steg?

Om du finner att din färdbroms är trasig, bör du omgående ta bilen till en licensierad verkstad för reparation. Kom ihåg, säkerheten för dig och andra

Publicera kommentar