×

5 sätt att göra vardagslivet lite lyxigare

5 sätt att göra vardagslivet lite lyxigare

Livet är inte dagarna vi lever, det är dagarna vi minns. Den klassiska sloganen är vardagsfilosofi när den är som allra bäst. Dagarna går och livet fortsätter i precis samma takt som vanligt. Det kan kännas tråkigt och det kan kännas enahanda. En del människor är bättre än andra på att sätta guldkant på sin vardag, för att livet ska kännas roligare att leva och för att vardagarna inte bara ska vara en transportsträcka. Men vilka fem sätt att göra vardagslivet lite lyxigare är enklast att implementera i vardagen?

Det spelar egentligen ingen roll hur man lever sitt liv. De allra flesta svenskar upplever någon gång vardagstristessen, när livet rullar på i samma takt som förut och rutinerna blir hela ens sätt att leva. Det är svårt att fly det där, oavsett om man lever i ensamhet eller om man bor tillsammans med en större familj.

Hur vanligt är det inte att komma hem och se hur ens partner sitter försjunken i tv-soffan, slötittandes på någon tv-serie? Eller att samma person sitter med sin telefon för att spela på casino eller vara ute på sociala medier? Vissa stunder längtar man bara bort till någonting annat och vill hitta en vardag som adderar det där extra värdet till livet.

Vissa människor är väldigt bra på att göra saker som förgyller även vardagen, medan andra fokuserar på helgen och tänker att dagarna fram till fredagen mer fungerar som en transportsträcka. De allra flesta svenskar vill hitta nya sätt att addera spänning till vardagarna. Det är den där guldkanten som alla försöker nå. Det där som är något annat än att laga mat, städa och tvätta håret.

Men hur svårt är det att göra vardagslivet lyxigare, om det inte får kosta för mycket och om det ska gå att förena med resten av vardagslivet? Man behöver handla mat, man behöver skjutsa sina barn till olika aktiviteter och man behöver faktiskt städa, diska och allt annat som krävs för att sköta ett hem. Hur utnyttjar man den lilla tiden som är kvar allra bäst?

1)    Unna dig en förrätt någon dag i veckan

Att unna sig någonting gott att äta är ett säkert sätt att addera guldkanten till vardagen. Många har svårt att komma på vad som ska ätas och hur man ska få in det på sin matsedel. Ett bra tips är att försöka unna dig och din familj en förrätt minst en gång i veckan. En förrätt kan vara lite vad som helst, men ska fungera som en aptitretare.

En förrätt är också ett bra sätt att få in någonting som alla tycker om, och som kanske känns lite lyxigare än den vanliga husmanskosten. Detta utan att man behöver bli mätt på förrätten. Varför inte göra några krustader med löjrom, smetana och hackad rödlök? Det är någonting som nästan alla gillar och som passar bra som en liten munsbit innan maten.

2)    Våga stänga av alla elektronik

Det här låter kanske inte som ett tips som ger mer vardagslyx. Men att våga stänga av skärmarna och koncentrera sig på varandra är ett riktigt guldtips för en familj. Att kommunicera med varandra och inte försvinna bort i en fiktiv värld via en tv-serie eller film får alla att bli närvarande.

Många människor har också för mycket skärmtid i sina jobb och behöver bryta av sina vardagar med att inte stirra in i nästa skärm när man kommer hem. Enligt Statens Mediaråd finns det också viss osäkerhet kring hur sambandet mellan skärmtid och ohälsa ser ut. Varför då utsätta sig för skärmtid helt i onödan?

3)    Gå och lägg dig tidigt

Varför skulle det vara ett lyxtips att gå och lägga sig tidigt? Jo, många människor upplever det stressande att sitta uppe länge om kvällarna eller nätterna. Trots det har många svenskar svårt att gå och lägga sig. Det känns som att dagen är slut när man går och lägger sig.

På sätt och vis är det också riktigt, men att gå och lägga sig tidigt har många andra fördelar som kommer att addera en guldkant till veckan i övrigt. Om du lyckas somna tidigare än vanligt kommer du att vara mer utvilad nästa dag. Då har du energi att göra fler saker. Det i sig är en lyx, att känna sig pigg och motiverad.

Men vad som ger en riktig lyxkänsla är att gå och lägga sig i sängen, utan kravet att man måste somna direkt. Om man lägger sig tidigare behöver man inte stänga ögonen direkt. Då kan man ta sig tid att njuta av att ligga under täcket, läsa en bok eller meditera. Man tar saker och ting i sin egen takt helt enkelt. Kan det bli lyxigare?

4)    Gå ut och ta en öl med dina vänner

Att vara social är det viktigaste sättet att addera guldkant till sin vardag och sitt liv i allmänhet. Många människor har svårt att finna tiden att socialisera med andra och lever sina inrutade liv, med rutiner och ett hamsterhjul som bara fortsätter att snurra. Men faktum är att de allra flesta kan ta sig tiden att vara sociala. Det gäller bara att göra det.

Ett bra sätt att faktiskt bli tvingad att vara social är att boka in aw-träffar med kompisar. Då har man en tid att passa och får förutom trevligt sällskap också chansen att unna sig en öl eller någon annan god dryck. För många är det här ett sätt att samla energi som man har nytta av hela veckan.

5)    Motionera eller hitta annan aktiv fritidssyssla

Vissa människor hatar att röra på sig och ser inte det som en guldkant på vardagen att hitta en rutin för sin träning. Men träning behöver inte vara så svårt och det behöver inte vara ett måste. Ett sätt att ge sig själv lite vardagslyx är att motionera eller hitta någon annan aktiv fritidssyssla. Det kommer nämligen få din kropp att må bättre.

Många aktiva fritidssysslor har också andra hälsomässigt positiva effekter, som att man får chansen att träffa andra och vara social i ett nytt sammanhang. Det kan vara jobbigt att komma iväg, men vi lovar att det är en lyxig känsla att kroppen mår bättre!

 

Publicera kommentar