Hem » Vad är hemligheten med Ginkgo biloba?

Vad är hemligheten med Ginkgo biloba?

by Gustav Engström
0 comment

Ginkgo biloba är ett träd som kommer från Kina och som har använts i traditionell medicin i århundraden. Bladen från ginkgoträdet innehåller föreningar som kallas flavonoider och terpenoider, som anses ha en mängd olika medicinska egenskaper. Läs mer om vilka här.

Snabba fakta om Ginkgo biloba

NamnGinkgo biloba
Vad det ärEtt trä med hälsofördelaktiga egenskaper
UrsprungKina
Konsumeras somTe eller kosttillskott

Varför ska du köpa Ginkgo biloba?

Ginkgo biloba används ofta som kosttillskott och påstås ha ett antal potentiella hälsofördelar. Bland annat används det för att förbättra minnet och den kognitiva funktionen, minska risken för demens och Alzheimers sjukdom samt minska svårighetsgraden av ångest och depression. Det kan också användas för att behandla en rad andra hälsotillstånd, inklusive tinnitus, svindel och åldersrelaterad synförlust.

Ginkgo biloba-kosttillskott finns att köpa på de flesta apotek, som Apotea eller Dr. Axe.

Vad är Ginkgo biloba bra för?

Ginkgo biloba används ofta som kosttillskott och påstås ha ett antal potentiella hälsofördelar, bland annat:

  • Förbättra minnet och den kognitiva funktionen: Vissa studier har föreslagit att Ginkgo biloba kan bidra till att förbättra minnet och den kognitiva funktionen hos personer med åldersrelaterad kognitiv nedgång eller demens. Bevisen är dock blandade och mer forskning behövs för att fastställa dess effektivitet.
  • Minska risken för demens och Alzheimers sjukdom: Viss forskning har visat att Ginkgo biloba kan bidra till att minska risken för att utveckla demens eller Alzheimers sjukdom. Bevisen är dock inte starka och mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.
  • Minska svårighetsgraden av ångest och depression: Vissa studier har föreslagit att Ginkgo biloba kan bidra till att minska svårighetsgraden av ångest- och depressionssymtom. Bevisen är dock inte starka och mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.
  • Behandling av andra hälsotillstånd: Ginkgo biloba påstås också ha en rad andra hälsofördelar, bland annat för att behandla tinnitus, svindel och åldersrelaterad synförlust. Bevisen för dessa användningsområden är dock begränsade och mer forskning behövs för att fastställa dess effektivitet.

Ginkgo biloba och cancer

Det finns vissa bevis som tyder på att Ginkgo biloba, ett kosttillskott som tillverkas av bladen från ginkgoträdet, kan ha potentiella egenskaper mot cancer. Vissa in vitro- och djurstudier har antytt att föreningar i Ginkgo biloba kan hämma tillväxten och spridningen av vissa typer av cancerceller, inklusive bröst-, äggstocks- och prostatacancerceller. Det är dock viktigt att notera att dessa resultat är preliminära och att mer forskning behövs för att fastställa de potentiella anti-cancereffekterna av Ginkgo biloba hos människor.

Ginkgo biloba och blodtrycket

Det finns vissa bevis som tyder på att Ginkgo biloba, ett kosttillskott som tillverkas av bladen från ginkgoträdet, kan ha potentiella effekter på blodtrycket. Vissa studier har visat att Ginkgo biloba kan bidra till att sänka blodtrycket, medan andra studier inte har funnit några signifikanta effekter.

En liten studie som publicerades i Journal of the American Medical Association visade att om man tog Ginkgo biloba-tillskott dagligen i sex veckor resulterade det i en liten minskning av det systoliska blodtrycket (den högsta siffran i en blodtrycksmätning) hos personer med hypertoni (högt blodtryck). En större, nyare studie som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition visade dock att intag av Ginkgo biloba i 12 veckor inte hade någon signifikant effekt på blodtrycket hos personer med högt blodtryck. 

Ginkgo biloba-te

Ginkgo biloba-te är en typ av örtte som görs av bladen från ginkgoträdet, som är inhemskt i Kina. Ginkgo bilobas blad innehåller föreningar som kallas flavonoider och terpenoider, som anses ha en mängd olika medicinska egenskaper. Ginkgo biloba-te konsumeras ofta som kosttillskott och påstås ha ett antal potentiella hälsofördelar, bland annat att det förbättrar minnet och den kognitiva funktionen, minskar risken för demens och Alzheimers sjukdom och minskar svårighetsgraden av ångest och depression.

Ginkgo biloba skötsel

Om du är intresserad av att odla ett ginkgoträd finns det några saker att tänka på:

  • Klimat: Ginkgoträd är härdiga och kan växa i en mängd olika klimat, men de föredrar fuktig, väldränerad jord och en solig plats.
  • Plantering: Ginkgoträd kan odlas från frön eller genom att plantera plantor.
  • Beskärning: Ginkgoträd kräver inte mycket beskärning, men du kan ta bort döda, skadade eller sjuka grenar vid behov.
  • Skötsel: Ginkgoträd är relativt lättskötta och kräver varken gödsling eller regelbunden beskärning.

You may also like

Leave a Comment

Om oss

Vardagsbetraktelser är ett svenskt magasin och webbplats med inriktning på nöje, kultur, mat & dryck, teknik och sport.

Senaste nytt

Vardagsbetraktelser.se