Jag har ett bekräftelsebehov

minne

Häromdagen fick jag ett sms där det stod kort och gott “Tack för idag och för att du inte ger upp. Kram………….. ” Ett sms som gjorde mig jätteglad, några små rader som gav mig en bekräftelse på att jag har gjort något bra. Efter ett tag började jag fundera på ordet bekräftelsebehov. Har ni någon gång fått frågan ” Har du ett bekräftelsebehov eller?” Jag har fått den frågan någon gång som jag kommer ihåg och i just detta fall var den riktad som att det skulle vara något negativt. Att ha ett bekräftelsebehov skulle i detta fall vara det samma som att söka efter att få bekräftelse av andra.

Jag har gått och funderat lite på det där ordet “bekräftelsebehov”  och egentligen vad är det de står. Om man vänder på ordet så blir det det samma som att ha behov av att få en bekräftelse. Visst det kan oxå stämma som personen som frågade mig om jag hade ett bekräftelsebehov sa att man ibland söker efter att få en bekräftelse av någon annan.  Men skulle det vara fel?

Jag tänker, att få en bekräftelse på att man gjort något bra, gjort något rätt i ett speciellt tillfälle. Det har alla behov av. Min tanke är att om jag skulle sluta att få en bekräftelse på att jag gjort rätt i vissa fall så skulle jag säkert inte orka, inte vilja, inte ha lust med att fortsätta att göra det jag gör. På något vis är det bekräftelsen på att jag gjort något bra som gör att jag vågar prova någon annan sak en annan gång. En gång när jag kanske inte är så säker på att det ska gå bra.

Många är duktiga på att bekräfta andra, men glömmer lätt bort att bekräfta sig själv. Att slå sig själv för bröstet och säga “De där gjorde jag bra” . Då är det ju skryt……. Ibland får man bekräftelsen av sig självt, men ibland får man faktiskt be om den. En person sa till mig en gång ” Du har faktiskt glömt att berömma mig för en sak”. ….

När jag får en bekräftelse via sms, eller mail, eller brev eller liknande så brukar jag spara dem. Sedan om jag någon gång känner att jag inte gör något bra så brukar jag plocka fram de där små sms:en där det står. ” Tack för idag och för att du inte ger upp. Kram…… ”

Så, Ja jag har ett bekräftelsebehov. Har du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *